woensdag 18 juni 2008

Eindelijk weer een megaband


Curieus bandje, dat Coldplay. Jaren hebben critici lopen speuren naar de troonopvolgers van bands als U2 en R.E.M. En nu lijkt het toch eindelijk te gaan lukken met de jongens uit Londen.
Niet dat er geen andere bands waren die qua plaatverkoop mochten ruiken aan het grote succes. Denk aan Nirvana of The Red Hot Chili Peppers. Maar die waren weer net te alternatief voor het grote publiek.

Knuffelberen werden gezocht. Muzikanten die niet alleen het alternatieve publiek aanspreken maar ook goed gedijen bij de liefhebbers van hitparade werk.
En geloof me: Coldplay gaat dat gat opvullen. Sympathiek, spannend, een tikje alternatief maar toch pakkend genoeg om de massa te bekoren.

De nieuwe plaat, hier maar even voor het gemak afgekort tot Viva la Vida lag maandag 16 juni in de winkels. Er zijn er nu al meer dan 300.000 van verkocht. En terecht want na het teleurstellende X&Y levert het kwartet een prima album af.
Met meesterproducer Brian Eno achter de mengtafel gebruikt de band steeds meer invloeden uit de wereldmuziek maar het klinkt nergens geforceerd of gezocht. Coldplay vindt zichzelf opnieuw uit om vervolgens toch weer helemaal Coldplay te blijven.
Fijn plaatje. Dat wordt luidkeels meegalmen op 2 en 3 oktober in Ahoy.

Om wat op te warmen een opname van titelnummer Viva La Vida uit Amsterdam

Geen opmerkingen: